ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

В Павел баня и околността са побрани множество културни забележителности, отразяващи традициите, бита и историческия дух на местните.

Повече можете да научите в Туристически информационен център при Читалище „Напред-1903” в центъра на курортния град.

 • Църквата “Рождество Богородично” е едно от местата в Павел баня, което заслужава внимание. Тази красива сграда с прекрасна архитектура, в близост до центъра на курорта привлича погледите на туристите които си отдъхват в курорта. Построена е през 1920-1921 г., изографисана от майстори от Тревненската школа.

Паметници на двама именити българи, с които павелбанци изключително много се гордеят, също се намират в центъра на града.

 • Единият, е великият Тодор Мазаров (1905-1975г), роден в Павел баня. Причисляван е към най-великите тенори на отминалия ХХ век – Енрико Карузо, Бениамино Джили, Аурелиано Пертиле, Алфред Нури…
 • Друг бележит павелбанец е Цанко Минков – Комитата (1856-1944) – най-младия четник на Христо Ботев.
 • Чешмата с Паметника Майка и Паметника на загиналите финландски войни в борбата за Национално освобождение са сред забележителностите в Павел Баня с културно – историческо значение.
 • Интерес представлявт и последните останали два бряста в Павел баня, овековечили историята на града. Сега са произведение на изкуството, след резбоването им от известния павелбански резбар Иван Бубев, по случай 125 годишнината от основаването на Павел баня.

В близост до Павел баня има няколко туристически обекта, които заслужават Вашето внимание:

1. Културен комплекс „с. Турия – село музей” /4 км югозападно от Павел баня/

Родното село на патриарха на българския хумор – Димитър Христов Чорбаджийски, по-известен като Чудомир, представлява изключителен интерес за гостите на Павел баня.

 • Родната къща-музей на Чудомир;
 • Зала „Нашенци” при Читалище „Чудомир” – постоянна експозиция
 • Кичест габър – Дървото на живота – Много рядко срещано дърво на 700 години.
 • Местността „Пиростията” – Природна забележителност (Три големи изправени камъка и един, лежащ върху тях, под формата на пиростия. В легналия камък дори по време на суша има вода. Твърди се, че който пие от нея, ще се изцери).

2. Село Габарево – селото на 100-те чучура / 6 км северозападно от Павел баня/

 • Джанановата къща – Музей на културата.
  В къщата на Тодор Джананов, през 1869г. Васил Левски е основал местен Революционен комитет. Сега всяка година на 18 Юли в тази къща Община Павел баня организира честване на рождения ден на Апостола. В музея има постоянна художествена експозиция;
 • Каменна църква „Св. Георги Победоносец”
  Строена и опожарявана четири пъти, завършена и осветена през 1895 г. Майстори от Трявна са я иззидали с каменна зидария с дебелина на стената до 1 м.
 • Радучевата къща – Исторически паметник на културата.
  В тази възрожденска къща-музей е живял Стефан Радучев – друг съратник на Левски, който му давал подслон. През 1994 г. е създаден Комплекс “Валера”, като се запазва архитектурната му стойност. Първият етаж се реконструира като ресторант в битов стил. На  вторият етаж се намира музей на каракачанския бит и култура. Комплексът разполага с хотелска част, лятна градина, аранжирана също в битов стил, изворно течащи чешми, водоскок който върти воденично колело.

3. Село Скобелево /11 км северно от Павел баня/

 • Етнографски Комплекс „Дамасцена”;
  ЕК „ДАМАСЦЕНА” е първата частна дестилерия в България, създадена през 1991 г. Тук всеки посетител може да наблюдава производството на етерични масла, както по съвременни технологии, така и по начина на производство от преди 300 години. Можете да разгледате музейната експозиция от производство и съхранение на розово масло, както и етнографската експозиция от традиционни старинни занаяти, характерни за този край.
 • Щраусово ранчо “Четири сезона”.
  Фермата е създадена през 2002 година. Тук се отглеждат елитни расови щрауси за разплод. Ранчо “Четири сезона” приема посетители и е посещавано ежегодно от много туристи, желаещи да се порадват на тези екзотични за България птици, да опитат деликатеси от щраусови яйца или да си закупят сувенири от щраусови пера или черупки от яйца на щраус