Сауна

Общоприето схващане е, че сауната е проектирана за първи път във Финландия, въпреки че «изпотяващите терапии» са част от много култури и народни медицини по света.  Сауната е тип суха баня, която разчита на сухата топлина за премахавнето на токсините от тялото. Обикновенно темературата в сауната е около 50-60 градуса по Целзий, а влажността на въздуха между 15-30%. Тя се е утвърдила като като метод за алтернативно лечение и профилактика.

В европейската хидротерапия  ползването на сауна се препоръчва преди масаж поради сауна ефекта върху мускулите, а именно увеличаването на еластичността им и по този начин тяхното масажиране става по-леко, а ефекта на масажа върху мускулатурата –  по-голям. Американците пък препоръчват ползването на сауна след масаж, за да се подпомогне премахването на токсините, които са били освободени от тялото при масажа.

Доказано е, че редовното ползване на сауна, повишава имунитета и може да предотврати разболяване при хора, които имат начални симптоми на настинка или грип. Забележително е влиянието на горещия въздух в сауната, който повишава температурата на кожата с около 10 градуса по Целзий и телесната температура с около 3 градуса по Целзий,  предизвиквайки „ изкуствена треска” в организма,  която спомага да се убият нежеланите бактерии и вируси и стимулира активирането на имунната система да произвежда повече бели кръвни телца ( левкоцити), чието увеличаване води до повишаване на имунната защита на организма.  

Един от големите ефекти на сауната  върху организма е сауна ефекта на детоксикация (изчистването на организма от токсините, които влияят негативно върху целия организъм), чрез който се стимулира отделянето на натрупаните в тялото токсини, чрез ускоряването на химичните процеси в организма. Сауната обаче не само ускорява процесите в тялото, но и подобрява функционирането на кожата, която като най-големият орган в човешкото тяло натрупва най-много токсини, които чрез стимулирането на процеса на потене, се отделят от организма на човека и по този начин тялото се пречиства.

Доказано е, че някои от положителните ефекти на сауната се дължат на факта, че пръските вода върху силно загретите камъни водят до образуването на много отрицателни йони във въздуха, които подобряват дишането, повишават съдържанието на кислород в кръвта, стимулират сърдечно съдовата система, премахват главоболието и стреса и подобряват способността за концентрация.  

Друг интересен факт за сауната, е че топлината на сауната помага на тялото да се освободи от млечната киселина, която се формира по време на тренировки и затова се препоръчва ползването на сауна след кратка почивка след тренировки.

Някои неща, които трябва да знаете преди ползването на сауна:

  • Изчислено е, че при 15 минутен престой в сауната човек губи между 0.5 и 1.50 литра вода и затова е от съществено значение хората ползващи сауна да пият много течности преди и след сауна. Противно на водата, консумацията на храна 30 минути преди сауна не е препоръчителна.
  • Сауната не се препоръчва непосредствено след хранене. Добре е да е изминал поне 1 час от приемането на храна преди да ползвате сауна.
  • Не се препоръчва ползването на сауна ако имате отворена рана или ако имате температура.
  • Сауната, не се препоръчва и за бременни жени, деца или възрастни хора, както и за хора, страдащи от пневмония и респираторни заболявания, както и ако имате открита рана.
  • Сауната увеличава сърдечната честота и може да доведе до повишаване на кръвното налягане, затова нашите специалисти препоръчват хората с високо кръвно налягане или болести на сърцето да се консултира с лекар преди ползването на сауна.
  • Сауната не се препоръчва и за хора, страдащи от асма, без предварителна консултация с техния лекар.
  • Изключително полезно е вземането на хладен душ след ползването на сауна, но това трябва да бъде последвано от кратка почивка за около 20 – 30 минути, преди отново да се влезе в сауната.